Pasākumi skeptiski, zinātniski un racionāli domājošiem cilvēkiem
Slavas zālē – Tīri fakti

Slavas zālē – Tīri fakti

Tīri fakti ir jauns Latvijas Radio mediju pratības projekts, kurā iesaisīts LR1, LR4 un pieci.lv.  Paredzēts, ka ēterā skanēs dažādi infoklipi, kas aicinās kritiski izvērtēt medijos atspoguļoto informāciju. Skepticisms pret ziņām medijos tiks veicināts arī dažādos raidījumos.

Piemēram, pieci.lv, raidījuma Domnīca Tīru faktu rubrikas 2. sērijā tika meklēts ekspertu viedoklis par informāciju pseidozinātniskā rakstā par vēzi.  Tika akcentēts, ka šis raksts (tipiski šāda veida avotiem) bija anonīms un līdz ar to neuzņemas nekādu atbildību par sniegtās informācijas patiesumu. Viltus ziņas ir ne tikai maldinošas, bet arī bīstamas.
3.sērijā tika apspriesta sociālo tīklu loma kļūdainas informācijas izplatīšanā. Kā piemērs minēts, kā nesen no vienas Twitter ziņas plašumos aizklīda tas, ka Latvija ir kļuvusi par Ziemeļeiropas valsti, kaut gan par tādu starptautiski esam klasificēti jau kopš 2002. gada. Tātad veca informācija kļūst par jaunumu un sensāciju, bez nekāda pamata.

Mums ir prieks, ka Tīri fakti projekts aicina būt skeptiskiem un informāciju izvērtēt, pirms ar to dalāmies tālāk, pat, ja tā nāk no šķietami uzticamiem avotiem.