Pasākumi skeptiski, zinātniski un racionāli domājošiem cilvēkiem
‘Covid-19 ir izgudrots Latvijā’ – kādēļ Krievijas propaganda ko tādu apgalvo?

‘Covid-19 ir izgudrots Latvijā’ – kādēļ Krievijas propaganda ko tādu apgalvo?

Vai tu zināji, ka Covid-19 ir izgudrots Latvijā? Nē, tomēr ASV! Nē – Lielbritānijā! Ko jūs! Bils Geitss pie visa ir vainīgs! Kādēļ Krievijas propagandas kanāli izplata šīs un citas klaji nepatiesas sazvērestības un muļķības? Rakstā ieskicēšu vienu iemeslu. Vairāk vari uzzināt “SkeptiCafe” lekcijā, kuras videoierakstu meklē raksta beigās.

Viens no Krievijas propagandas paņēmieniem ir sēt apjukumu, dezorientēt un likt cilvēkiem zaudēt ticību jebkādai informācijai. Daudzus Vladimira Putina propaganda nekad nepārliecinās, ka Krievija ir nevainīga un visi – NATO, ES, ASV – ir sliktie, kas Putina Krieviju nepamatoti apceļ. Tomēr daļu no šiem cilvēkiem var vai nu apmulsināt, lai viņi nespēj noorientēties dažādu versiju pārbagātībā, vai arī pārliecināt, ka ne tikai Krievija melo, bet pilnīgi visi melo un ir vienlīdz slikti.

Apmulsināt cilvēkus var, palielinot maldinošas informācijas īpatsvaru, fona troksni medijos un it īpaši sociālajos tīklos. Piemēram, izdomājot kaudzi sazvērestību, kas patiesībā Ukrainā notrieca Malaizijas pasažieru lidmašīnu 2014. gadā.

Mērķis vienkāršs – pārslogot cilvēku prātus un dezorientēt, lai novērstu uzmanību no fakta, ka lidmašīnu notrieca un 298 cilvēkus nogalināja Krievija, kuras karaspēks atradās Austrumukrainā. Ja patiesība kļūst tikai par vienu no desmit notikušā versijām, daļa cilvēku apjuks un nespēs atšķirt patiesību no meliem.

Iedzīt cilvēkus cinismā – visi melo, nevienam nevar ticēt – var ar laiku, ja viņus atkal un atkal no visām pusēm bombardē ar safabricētu vai maldinošu informāciju.

“Jautā vairāk!” ir viens no Krievijas propagandas kanāla “Russia Today” izmantotajiem saukļiem.

Krievijas propagandas izpildījumā šis sauklis aicina nevis meklēt pierādījumus, bet gan apšaubīt visu un neticēt nevienam. Visi rietumu mediji melo un noklusē Putina režīmam pakļauto Krievijas “mediju” radītās desmit sazvērestības teorijas! Ja dezinformācijas pārbagātībā cilvēki vairs nemāk atšķirt kvalitatīvu un faktos balstītu saturu no meliem un safabricētas informācijas, viņi viegli var nonākt pie secinājuma, ka visi melo un labāk neticēt nevienam.

Tomēr Krievija noteikti nav vienīgā, kas izmanto šīs un citas manipulācijas metodes, lai sētu cinismu, izolētu sevi no kritikas un manipulētu ar cilvēkiem. Līdzīgas metodes izmanto arī vietējie populisti, konspirologi un muļķību pārdevēji. Par šiem manipulācijas paņēmieniem vairāk vari uzzināt “SkeptiCafe” lekcijā “Cīņa par tavu sirdi un prātu”, kas tapusi ar Frīdriha Eberta fonda atbalstu.